Srbija dobro napreduje u pripremama za EKSPO 2027

Bez autora
Oct 08 2024

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas generalnom sekretaru Svetske izložbe EKSPO 2005 u Aičiju Tošiu Nakamuri planove Srbije za izgradnju EKSPO kompleksa, ukazavši na to da je naša zemlja u ovom trenutku najveće gradilište u Evropi.

Mali je istakao da radovi za sada teku po planu i da je ozbiljno shvaćena uloga koju je Beograd dobio u teškoj konkurenciji.

On je istakao da krajem novembra Srbija očekuje i formalno preuzimanje zastave organizatora naredne manifestacije EKSPO, prve u Evropi posle mnogo godina, te da će se odmah nakon toga početi sa slanjem zvaničnih poziva zemljama da učestvuju na toj manifestaciji.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je već otvorena kancelarija u kojoj se na jednom mestu mogu dobiti sve informacije u vezi sa manifestacijom EKSPO „One stop officeˮ, što je Nakamura ocenio kao važan potez u organizaciji ovog važnog događaja.

Uskoro će Srbija biti predstavljena i u Osaki, gde će imati paviljon, rekao je Mali i istakao da je svaka pomoć dobrodošla, te da će veliko iskustvo koje ima Nakamura, koji je učestvovao kao član žirija i u organizaciji ove izložbe u Astani i Šangaju, puno značiti za našu zemlju.

Prvi potpredsednik Vlade je predočio da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi ove godine, da 2027. očekuje više od tri miliona posetilaca i da će tu šansu iskoristiti da se predstavi na najbolji način.

On je ocenio i da je vreme održavanja manifestacije povoljno za Srbiju, budući da se očekuje da se do 2027. godine sve svetske krize i konflikti okončaju, te da će to biti godina kada će zemlje želeti i biti spremne da se bave lepšim temama, kao što je tema EKSPA „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sveˮ.

Srbija je bezbedna zemlja, dobro geografski pozicionirana, gostoljubiva, zemlja koja ima šta da ponudi i da pokaže i zato smo uvereni u uspeh izložbe EKSPO u Beogradu, zaključio je Mali.

Nakamura je istakao da će rado staviti na raspolaganje svoje dosadašnje veliko iskustvo u ogranizaciji svetskih izložbi, ocenivši da Srbija dobro napreduje u pripremama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik